Återbruk

En del människor ser potentialen i allt och kan göra underverk med en gammal tidning. De senaste dagarna har jag kollat runt lite på hur en del har skapat mer eller mindre användarvänliga kläder genom att återanvända saker. En del kläder blir ju mer som konstverk, medan andra blir fullt användbara.

Exempelvis såg jag en jättefin klänning gjord av gamla slipsar! Helt fantastisk. Slipsar är ju ofta jättefina och festliga så tygen är ju perfekta att göra kläder av. Själv är jag dock inte i närheten av att vara så skicklig på att sy så att jag skulle kunna försöka mig på att göra en egen slipsklänning. Men det är kul att titta på bilderna ändå.

Andra fantasifulla klädskapelser jag sett inkluderar en slags poncho/rock och hatt av vinkorkar, en långkjol gjord av veckade tidningssidor, en jeansväst gjord av ett par gamla jeans och så vidare.

Förutom slipsklänningen fastnade jag också för kreationer gjorda av spelkort från kortlekar. En hade använt spelkort som dekoration i en huvudbonad, och någon annan hade gjort en hel klänning av bara spelkort! Någon hade dessutom gjort ett halsband av ett spelkort genom att vecka det och sätta ett omtag på mitten så att det såg ut som en rosett.

Man kan ju också göra om gamla kläder genom att bara piffa upp dem, sätta på applikationer, sätta fast nitar sy dit pärlor och så vidare. Det är ett kul sätt att förlänga användningstiden på kläder som man annars tröttnat på och som bara blir hängande i garderoben.

Jag lyckades också hitta denna video, där en designer hottar upp en baddräkt med hjälp av endast en sax! Helt otroligt skickligt. När man tänker att han inte borde klippa mer för då sabbar han sin design, då klipper han ändå och det blir superbra! Spola fram om du bara vill se slutresultatet.

Har du ett gäng gamla cd-skivor? Då finns det oändliga möjligheter att skapa något nytt av dem! På youtube finns massor av inspiration. Hittade ett långt klipp med 150 olika saker man kan göra med camla CD-skivor. Tyvärr växlades bilderna så fort att det var svårt att hänga med, men som sagt, det finns många andra inspirationsvideos plus instruktionsfilmer att kolla på.

Att återanvända gamla saker är inte bara bra för kreativiteten. Det är också bra för miljön och plånboken! Det är ett utmärkt sätt att försöka göra något av det man har istället för att köpa något nytt och på så sätt kan man spara pengar som man istället kan sätta in på ett bra sparkonto och få lite ränta på. När man samlat ihop en summa kan man antingen göra något roligt eller köpa något man verkligen vill ha eller så kan man fortsätta spara och ha sparpengarna som en buffert att använda vid behov. Här är lite tips att tänka på vid sparande.

Att skapa egna saker genom återanvändning är även ett bra sätt att göra unika och personliga saker som du inte kommer hitta hos någon annan.

Om du har några gamla vinflaskor kan du också skapa mycket snyggt. Kolla in återanvändningstips innan du går i väg till återvinningsstationen med dem! Kanske behöver du en ny lampa? Dricksglas, planteringskärl, ljusstakar, en askkopp? Ja allt det där och lite till kan man skapa av vinflaskor. Kolla efter fler idéer och för instruktioner på nätet. Men tänk på säkerheten när du jobbar med glas så att du inte skadar dig! Detta gäller för övrigt all typ av pysselprojekt, säkerheten först.