Bildöverföring till trä

Jag lovade ju att berätta om några diy projekt jag testat. I förra posten beskrev jag hur jag hade målat prickiga glasvaser. I dag tänkte jag berätta om hur man kan överföra bilder till trä.

För att kunna genomföra det här projektet måste man ha en bild på vanligt papper utskriven från en laserskrivare. Sen måste man ha en träbit, en planka eller liknande. Dessutom behövs lacklim och modpodge.

Gör såhär:

Slipa upp ytan på träbiten först så att bilden kan få bra fäste. Sen penslar du lacklim på träet, snåla inte på limmet men ha inte heller på för mycket. Sen lägger du på utskriften med motivet ner mot träet och stryker fast det med handen på träbiten. Gör det försiktigt så att inga luftbubblor eller veck bildas. Sen är det bara att vänta på att det ska torka. Torktiden är ungefär åtta timmar.

När allt är torrt så är det dags att få loss överflödigt papper från träet genom att använda lite vatten och försöka smula sönder pappret genom att gnugga på det. Det här är det kritiska skedet i projektet. Gnuggar man för mycket så kan själva motivet lossna från träet och det vill man inte. Så ta det försiktigt.

När allt överflödigt papper är borta och motivet syns tydligt låter du träet torka lite innan du lackar motivet med modpodge för att skydda det.

Även detta var ett mycket roligt projekt, om än något svårare och betydligt mer tidskrävande. Jag tror man får förbereda sig på att resultatet inte blir perfekt första gången så ha inte för höga förhoppningar och välj någon billig träbit att öva på ett par gånger innan du bestämmer dig för att ta en finare träbit eller något speciellt träföremål.

Lacklim och modpodge hittar du i hobbybutiker som slöjddetaljer och panduro.

I youtubeklippet nedan kan du se hur man ska göra.

Jag gjorde min träbild på en överbliven träplanka som jag slipade ner för att få en ren yta på. Jag valde ett motiv på en fågel eftersom jag älskar fåglar. Tyvärr blev det inte så bra på första försöket då jag råkade skrubba bort för mycket på motivet. Andra gången när jag hade lite mer erfarenhet gick det bättre. Blev en fin liten pippitavla, gjorde ingen stor bild utan bara en liten.

Den färdiga tavlan kan man antingen ställa på en hylla lutad mot väggen eller hänga upp på väggen.

Nästa projekt ska bli glasunderlägg, coasters tror jag det också kallas. Har hittat runda glasunderlägg i trä på City Gross som jag ska testa denna metod på. Tror det kan bli snyggt och roligt. Problemet är bara att jag inte kommit på vad jag ska ha för motiv på dem än. Ska det vara samma motiv på alla eller ska jag ha olika? Måste bestämma det först och främst.

Om det blir bra så kommer det bli en utmärkt presentidé också, då kan jag göra personliga glasunderlägg och ge i present till vänner och bekanta. Det bästa med glasunderlägg är att de också kan fungera som små tavlor också om man hellre vill använda dem till det. Det finns säkert hundra andra saker som man också kan göra av glasunderläggen om man är lite fantasifull! Just nu står det däremot helt still för mig. Men jag kanske kommer på något framöver.