Målarböcker och pyssel med spetsdukar

målarböcker för vuxna2015 års julklapp blev robotdammsugaren, jag tycker det borde blivit målarboken för vuxna! En perfekt present, inte för dyr, något alla kan använda och ha glädje av länge. Ett perfekt sätt att koppla av i vår stressade värld och umgås.

Jag köpte en sån målarbok på skoj i mataffären. När jag stod vid tidningshyllorna och valde fick jag syn på en sån häftad målarbok och tänkte att jag skulle testa. Det var jätteroligt! Jag kan inte alls rita själv, men tycker om att pyssla och vara kreativ så den passade mig perfekt. Dessutom kan man måla och prata samtidigt, precis som man sitter och ritar krumelurer på ett papper så färglägger man fina teckningar istället.

I min målarbok fanns det en mängd olika typer av motiv, alltifrån byggnader, djur till maträtter och kläder. En del motiv var pillriga medan andra hade stora ytor att färglägga. Det tar längre tid än man tror att färglägga faktiskt!

Det var kul att experimentera med färgpennorna och mixa färger för att få olika nyanser. Jag antar att man kan använda tuschpennor också om man vill. Men jag var lite orolig att färgen skulle gå igenom på andra sidan så jag valde färgpennor.

Tyvärr hade jag ingen bra pennvässare att vässa pennorna med så det var ganska jobbigt stundvis. Pennvässaren gjorde så att uddarna gick av hela tiden av någon konstig anledning. Skulle vilja ha en sådan där elektrisk pennvässare som man bara stoppar in pennan i och sen vässas den automatiskt. Tror det skulle underlätta en hel del för pennorna behöver vässas rätt ofta!

Det finns så kallade vykortsböcker, det är målarböcker där man riva ut det färglagda motivet och rama in det eller skicka det som vykort till någon. En sån bok ska jag nog köpa sen tror jag. Men det lär ta ett tag innan jag hunnit rita mig igenom den målarbok jag har just nu! Det tar som sagt sin tid att måla.

Nu tänkte jag dela med mig av ett annat pysseltips, kanske kan det bli en julklapp till någon nästa år? För att genomföra detta projekt behöver man sprayfärg, en canvasduk och en spetsduk.

Man lägger spetsduken på canvasduken och sen sprayar man med färgen över hela spetsduken. Titta så att färgen verkligen kommit in i håligheterna i spetsen och låt sen torka. När färgen torkat någorlunda kan du ta bort spetsduken och låta motivet torka klart. Förhoppningsvis har du nu en jättefin tavla med spetsmönster från duken om allt gått som det ska!

Du kan använda spetsdukar och spetsband som schabloner på massor av föremål, tyger, glas, trä med mera. Tänk bara på att använda rätt typ av färg för ändamålet. Ska du måla på textil bör du använda textilfärg som kan fixeras så att ditt tygföremål kan tvättas.

På loppisar kan man ofta hitta virkade spetsdukar om man inte har några i gömmorna där hemma. Du kan ta tillvar på spetsduken när du målat genom att limma fast den målade duken på antingen en canvasduk eller genom att sy fast den på en kudde till exempel. Du kan ju också använda duken precis som den är, kanske blev den betydligt roligare med en annan färg?

En del gör avtryck i cement med spetsdukar och får på så sätt fina cementplattor. Andra gör skålar av virkade dukar. Allt detta kan man självklart också göra även med målade spetsdukar.

För att göra en skål av duken så behöver du ha en stomme att utgå ifrån, exempelvis en upp och nedvänd burk som du lägger duken över. Använd glaspack mellan duken och burken så att inte duken fastnar när du sen stryker på stärkelse på den. Jag vet inte exakt vilken typ av stärkelse man ska använda, men tanken är att den ska göra duken styv och när den torkat så har den fått samma form som burken som använts som stomme.