Nyckelringspyssel!

Hej på er igen! Ja jag vet, det var ett tag sedan jag var här men nu är jag tillbaka med nya idéer! Jag har nämligen fått testa makramé med paracord och det är jättekul! För er som inte är bekanta med detta sedan innan, så kan jag förklara lite kort. Makramé är en teknik för att knyta olika knutar för att skapa mönster, band och armband, till exempel. Olika knutar i olika kombinationer kan bli jättefina mönster och det går att göra riktigt mycket med det.

Paracord är en sorts snöre som egentligen kommer från fallskärmar. Fallskärmshoppare i den brittiska armén använde bitar av dessa för att ha skosnöre, laga kläder, göra skydd och allt möjligt. Den klassiska varianten har ett hölje och sju innetrådar, som i sin tur går att tvinna upp till tre stycken individuella små trådar. Det är starkt och går bra att sy med, så soldaterna började göra armband för att ha med det. De knöt då med makramé-teknik och därifrån kommer Paracord-armband, som nu är ganska populärt. I filmen ser ni hur det kan se ut. Det finns i olika färger och olika tjocklek, så det är riktigt kul att pyssla med!

Det jag har fått göra är alltså armband med detta snöre, och det kan bli jättefina skapelser! Jag har också gjort en del nyckelringar på liknande sätt och några som en pelare. Kommer ni ihåg de här plastbanden som var aktuella för några år sedan? Det är nog ganska längesedan nu, men då gjorde man ju många små fyrkantiga pelare genom att vika plastbanden i en viss ordning. De kan man göra med paracord också, och de är superbra att ha på nycklarna så man inte tappar bort dem. Jag gjorde en med svart och reflex, där ena tråden är svart och den andra orange med reflex i sig. Då hittar jag dens snabbt även i mörker, och den fungerar som en reflex om det är mörkt ute.

I klippet här nedan visar de ungefär den typen av armband jag har gjort. Jag gjorde några stycken, som jag tänkte ge bort sen. Det är riktigt meditativt att sitta och pyssla med det, för det är samma mönster hela tiden och lite lagom ansträngande. Sen finns det såklart riktigt avancerade mönster också, där man kan väva in fler färger och skapa rena mästerverk! Jag är dock ganska nöjd med denna och tycker att det är en bra början. Hoppas ni också tycker det är kul!