Prickiga glasvaser – helgens projekt

Prickig vasI helgen pysslade jag lite. Hittade en webbsida med diy projekt som jag tyckte var riktigt bra. Fastnade får några projekt som jag tänkte berätta om här i bloggen.

Det första pysseltipset var hur man kan designa sina egna glastumblers med hjälp av glasfärg och tops. Först rengör man glaset ordentligt så att inget fett eller smuts sitter kvar, sen kan man börja med färgen. Man tar en tops som man doppar i glasfärgen och sen trycker man med topsen på glaset så att det blir en rund prick. Sen fortsätter man bara att göra prickar i olika färger på glaset, man ska göra tätare prickar längst ner och sen glesare ju högre upp man kommer.

Prickarna får gärna överlappa varandra. Men ett tips är att låta prickarna torka till en aning innan du börjar dutta på nya över de andra. Ett annat tips är att alltid ha rena tops till hands om du skulle råka måla fel, då kan du enkelt ta bort färg som hamnat fel med den rena topsen. Ha eventuellt lite vatten till hands också ifall det skulle bli smetigt så att du kan göra rent ordentligt.

När glasföremålet är klart ska det torka och sen in i ugnen för att färgen ska härdas så att du kan diska glaset. På förpackningen till glasfärgen ska det stå vilket gradantal och hur länge du ska ha föremålet i ugnen. På min färg stod det 175 grader i 30 minuter.

För säkerhetsskull ställde jag in min vas i kall ugn så att den inte skulle spricka av värmeväxlingen. Jag vet inte om det var överdrivet försiktigt men jag ville inte chansa och få städa upp en massa glas i ugnen. Om man inte vill härda färgen i ugn så ska det finnas glasfärg som härdar genom att torka i rumstemperatur, det är däremot en mycket mer tidskrävande metod och jag tror det kan ta ett par veckor innan färgen härdat klart. Men läs på färgförpackningen och se vad de rekommenderar.

Detta var verkligen ett superenkelt och kul projekt. Man kan själv välja hur många färger man vill jobba med, jag testade både två och tre. Tyckte den med två blev bäst men det är ju en smaksak. Sen gjorde jag inte dricksglas heller. Hade turen att hitta två perfekta vaser som jag målade, de var inte alls dyra. För säkerhetsskull började jag måla på den billigaste av dem, tror den kostade 19 kr och den dyrare kostade 39 kr.

Den dyrare var jättesöt med en liten volangkant upptill (se bilden upptill, blev lite konstig vinkel men ni förstår säkert på ett ungefär hur den ser ut), gav en lite romantisk känsla medan den billiga var mer bastant och i pressglas som jag tror det kallas. Den hade dock inget mönster som många produkter i pressglas har, utan den var slät men inte helt fin i glaset. Det är svårt att förklara riktigt hur den såg ut, men det blev hur som helst jättebra med den också. Den valde jag att måla i mörkblått, kungsblått och svart.

Vill du måla dricksglas kan du kolla om Ikea har något i sortimentet som passar, samma sak när det gäller vaser som de också brukar ha några billiga varianter av i sitt sortiment. Men annars kan du titta hos de stora blomstervaruhusen och se om de har något intressant. Loppisar kan man också titta hos och se om man kan göra om något gammalt istället för att köpa nytt.

Om man inte vill måla dricksglas eller vaser kan man alltid dekorera förvaringsburkar och liknande. Man kan säkert använda samma teknik för att måla på andra material som plast, porslin eller metall. Men då ska man välja en annan typ av färg som är anpassad till det materialet.