Pysselguide

Om att pysslaHär kommer en liten guide till alla er som är nybörjare i pysslande och till alla er som har en tendens att tröttna halvvägs in i pysslandet.

Steg 1 – Ta god tid på dig att fundera ut hur du ska göra ditt projekt. Hur ska du gå tillväga på bästa sätt, vilka material och verktyg behöver du och vilka är de svåra momenten i projektet. Leta på Internet, låna böcker på biblioteket och läs på vad andra rekommenderar och hur andra har burit sig åt.

Steg 2 – Införskaffa alla tillbehör och allt material innan du sätter igång. Det är aldrig roligt att upptäcka mitt i ett projekt att något saknas och att man inte kan komma vidare.

Steg 3 – Se till att du har tillräckligt med utrymme att jobba på och att du kan jobba ifred. Det är skönt att slippa plocka ihop och plocka upp pysselgrejerna hela tiden. Exempelvis om man håller till på köksbordet så måste man ju plocka bort allt varje gång man ska äta. En lösning kan vara att jobba på köksbordet men att ha grejerna på brickor eller i korgar som är lätta att flytta bort när du behöver städa undan grejerna. Se också till att du inte har en massa onödiga saker liggandes på din arbetsyta, utan se till att det endast är pysselgrejer där.

Steg 4 – Tumma inte på säkerheten. Använd skyddsmask, skyddshandskar och så vidare om det står i instruktionerna att dessa behövs.

Steg 5 – Håll dig till planen, men om du stöter på problem så konsultera böckerna eller Internet för råd. Det finns säkert andra som också upplevt samma problem och har bra lösningar att dela med sig av.

Steg 6 – Fuska inte! Står det att du ska slipa på en träbit innan du målar, gör det. Står det att du ska låta färgen torka fem timmar, gör det. Det är alltid bäst att följa instruktionerna om man vill vara säker på att få ett bra resultat.

Dessa är några enkla steg man kan följa för att öka chansen till att pysslet blir både roligt och bra.

Lycka till!